Homepage banner

EnergieNetwerk - Vlaams EnergieBedrijf

Groen dak of zonnepanelen?

Een klant stelde ons de vraag: "Wat is eigenlijk het interessantste: een groen dak of zonnepanelen?" Heel begrijpelijke vraag. Onze bedenking hierbij is wel: is het de juìste vraag? 

Overal in de media zie je berichten over hernieuwbare energie. Zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling, geothermie, noem maar op. Op zich juichen we het gebruik van duurzame energiebronnen toe. Dit haalt wel de aandacht weg van minder hippe en toch broodnodige efficiëntiemaatregelen. 

Bent u vertrouwd met het principe van Trias Energetica? 

Volgens dit principe werk je dus beter eerst aan je energie-efficiëntie alvorens hernieuwbare energie in te zetten. De groenste energie is die die je niet verbruikt. In de eerste plaats dien je je dus af te vragen: “Is mijn installatie goed afgeregeld?”, “Zijn er optimalisaties mogelijk aan de technische installaties?” of “Zijn mijn dak en muren goed geïsoleerd?”. 

Bovendien brengen efficiëntiemaatregelen je sneller iets op. Regeltechnische aanpassingen kosten meestal bijna niets. Aanpassingen aan de technische installatie hebben vaak een terugverdientijd van minder dan vijf jaar. Fotovoltaïsche zonnepanelen daarentegen hebben een langere terugverdientijd, en je verbruik vermindert er niet door. 

Overweegt u toch een groen dak, dan combineert u dat best met een PV-installatie: de PV-installatie kan een hoger rendement halen door de verlaagde oppervlaktetemperatuur van het dak. Ook het groen dak heeft baat bij een PV-installatie: de combinatie van zonnige en beschaduwde delen zorgt voor een rijkere biodiversiteit.  

Conclusie: de voordelen van enkel een groen dak zijn minder energetisch van aard, tenzij het groen dak gecombineerd wordt met PV-panelen en op die manier voor een efficiëntieverhoging kan zorgen. Maar met goedkopere maatregelen, zoals nazicht van uw regelingen en technische installaties, kan u uw verbruik werkelijk verlagen zonder aan comfort in te boeten.