Homepage banner

EnergieNetwerk - Vlaams EnergieBedrijf

Light as a Service - energie besparen zonder investering 

Sinds de uitvinding van het elektrische licht hebben we dat licht altijd op dezelfde manier gebruikt: we kopen lampen en armaturen die we mooi of functioneel vinden en als we die niet langer meer nodig hebben of als ze niet meer werken, gooien we ze weg. Maar dat zou ook anders kunnen: heel wat kostenefficiënter, heel wat energiezuiniger en dus veel duurzamer: Light as a Service! 

Het business model “Light as a Service” stelt klanten in het algemeen en u als publieke dienst in het bijzonder, in staat enkel een bijdrage te betalen voor prestaties - dus het betalen voor licht en niet voor de apparatuur – terwijl de verlichtingsspecialist verantwoordelijk blijft voor de prestaties en het onderhoud van alle armaturen en installaties.  

Zonder investering kan de klant genieten van nieuwe, energie-efficiënte en comfortabele verlichting, die wordt beheerd en onderhouden door de verlichtingsspecialist. 

Een nieuwe manier van zakendoen 

Light as a Service verandert niet alleen ons lichtgebruik, het luidt ook een afscheid in van de traditionele manier van zakendoen. Gebruik, en niet meer eigendom, wordt nu het sleutelelement.  

De klant betaalt alleen voor het licht! De verlichtingspartner zorgt voor de financiële oplossing en beheert de installatie via een onderhoudscontract. De klant wordt dus volledig ontzorgd tijdens de contractperiode van bijvoorbeeld 10 jaar: 

 • Meerjarige garantie op prestaties en gemoedsrust dankzij een allesomvattende verlichtingsoplossing die lichtniveaus, energieverbruik, functionaliteit en esthetica garandeert. 
 • Projectmanagement voor het gehele proces door experts: beoordeling, ontwerp, levering, installatie, bediening en onderhoud . 
 • Installatie en toepassing van de oplossing. 
 • Gebruikerstraining ter plaatse bij levering.  
 • Jaarlijkse gezondheidscontrole van het systeem in combinatie met advies over upgrades en optimalisatie. 
 • Ondersteuning op afstand en ter plaatse voor de duur van het contract.  

Uw voordelen 

Light as a Service biedt u als openbaar bestuur een waaier aan voordelen en opportuniteiten: 

 • U betaalt enkel voor het licht dat u nodig hebt (en niet langer voor de installatie). 
 • U hoeft dus niet langer een investeringsbudget samen te stellen voor het binnenhalen van een op maat gemaakte lichtoplossing. 
 • U mag rekenen op de allerlaatste state-of-the-art lichttechnologie en wordt voorts volledig ontzorgd. 
 • Dankzij de nieuwste verlichtingstechnologie bespaart u vanaf dag 1 tot wel 70% in uw energiefactuur. 
 • U tekent voor duurzaam licht waardoor u als openbaar bestuur uw ecologische voetafdruk verkleint.  
 • Door het invoeren van Slimme Verlichting (d.i. geconnecteerde verlichting) maakt u het mogelijk om uw lichtinstallaties vanop afstand te monitoren en aan te sturen. 
 • Slimme Verlichting zorgt ook voor een hoger (werk)comfort en een opmerkelijke verbetering van de werksituatie van uw collega’s.  

Het Light-as-a-Service model biedt ook de mogelijkheid om nog een stap verder te gaan en uw duurzame strategie op zichtbare wijze in daadkrachtige actie om te zetten: Circulaire Verlichting als variant op het thema Circulaire Economie, streeft naar het sluiten van de kringloop van materialen. Hierbij worden armaturen na afloop van het contract elders gebruikt nadat ze zijn opgefrist en opgewaardeerd, wat zorgt voor een maximaal en dus doelmatiger gebruik van grondstoffen.  

Een van de belangrijkste factoren om een circulair model te laten werken, is de samenwerking tussen de betrokken partijen. De relatie tussen de publieke diensten en de leverancier verandert drastisch: de leveranciers worden partners in het leveren van de beste verlichtingsoplossing, waarbij ze tegelijkertijd een duurzamere wereld creëren. Ook andere partners spelen hier een belangrijke rol: aan klantzijde met technische en installatiepartners, architecten en technische ontwerpers, in de productieketen met leveranciers en fabrikanten en met partners die voor hergebruik of maximale recyclage zorgen.  

Het resultaat van deze partnerschappen is de ultieme win-winsituatie voor klanten en milieu door het leveren van zowel ecologische besparingen (lager energieverbruik, CO2-reductie, hoger materiaalrendement, voorkomen van verspilling van grondstoffen) als financiële voordelen (geen initiële investering, jaarlijkse besparingen op energiekosten, betrouwbare verlichtingsprestaties, probleemloze verlichtingsoplossing).  

Verschillende besturen onder meer Kortrijk en Destelbergen hebben al gekozen om op deze manier hun ecologische en financiële balans te verlichten. Ook in de privé-sector, zoals bij Schiphol Airport of Antwerp Management School, wordt de verlichting ook met aandacht voor milieu en kosten gekozen! 

Meer info: http://www.lighting.philips.be/systemen/circular-lighting