Homepage banner

EnergieNetwerk - Vlaams EnergieBedrijf

Zonnepanelen: waar moet u rekening mee houden?

Zonnepanelen: waar moet u rekening mee houden?

Wilt u als organisatie werk maken van duurzaamheid, dan passen zonnepanelen (PV) perfect in het plaatje. Tegelijk vermindert uw energiefactuur. Stroomkost bedraagt gemiddelde ongeveer 50% van de totale factuur. Je spaart niet enkel de stroom uit maar ook netbeheerskosten en andere heffingen. Kleine verbruikers met minder dan 10kWpiek betalen aan de distributienetbeheerder - afhankelijk van het soort meter - jaarlijks wel een vast bedrag per geïnstalleerd vermogen (van de omvormer; dit wordt in kVA uitgedrukt).

Isoleer eerst je dak vooraleer zonnepanelen te installeren en verminder het elektrisch verbruik met andere maatregelen zoals LED-verlichting. Tracht zoveel mogelijk zelf te verbruiken op het moment van productie.

Waar zonnepanelen plaatsen?

zonnepanelen_oost_west

Je kan zonnepanelen plaatsen op bijna elk schuin dak met een oriëntatie vanaf oost over zuid tot west. Zowel leien daken als daken met dakpannen komen in aanmerking. Ook op platte daken die voldoende stevig zijn voor het extra gewicht zijn zonnepanelen een optie. Je kan ook zonnepanelen aanleggen op overkappingen voor de wagen (carports), eventueel verbonden aan  laadpalen voor elektrische voertuigen, batterijen om stroom op te slaan, vermogenspieken af te vlakken en noodstroomvoeding te creëren.

 

Ook op de grond zijn er mogelijkheden: er bestaan vaststaande panelen voor op de grond, maar evengoed ‘solar trackers’ die dus de zon volgen.

Besparingspotentieel

Momenteel zijn er klassieke kristallijne panelen (1m op 1m66) van 305-310 Wp beschikbaar. Wp staat voor Watt Piek, dit is het maximaal elektrisch vermogen. Per vierkante meter leg je dus ongeveer 185 Wp. Op 10m2 is dat 1850 Wp. De opbrengst is (voorzichtig geschat) 0,9 Wh/Wp of dus 1500-1600 KWh/10m2. Rekening houdend met vrije stroken en spaties tussen panelen, onderlinge beschaduwing en oriëntatie produceer je ongeveer 700-1300kWh/jaar op 10m2 dakoppervlak.

Zonnepanelen zijn de jongste jaren veel goedkoper geworden. Een zonnepaneel met bijhorende bekabeling en installatie kost ongeveer 1,5 euro per Wpiek (installatie inbegrepen). Met die ene Wpiek produceer je per jaar ongeveer 0,9-1 kWh.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

PV-panelen vergen geen tot weinig onderhoud en gaan minstens 25 jaar mee, weliswaar met wat efficiëntieverlies na verloop van tijd. Verlies kan tot 20% oplopen, bij de betere panelen ligt het verlies lager.

Visualiseer uw productie

Installeer in je gebouw (bv. aan het onthaal) een led-scherm met enkele productiecijfers. Je PV- installateur kan dat makkelijk installeren. Je toont meteen ook je groene imago aan klanten, medewerkers en leveranciers.

Kwaliteit verbeterd

In het verleden werden (vaak goedkope) lage-kwaliteit-zonnepanelen geïnstalleerd; er werd geen professionele installateur geselecteerd. Na het drastisch verlagen van de subsidies voor PV, hebben dergelijke PV-installateurs hun activiteiten beëindigd. Er blijven nu vooral professionele bedrijven over.

Bron: Samen Klimaatactief


Ervaring met zonnepanelen op uw gebouwen? Of verdere vragen? Plaats ze hieronder.